SinivalkoinenValhe Juliste

facebook

Arvostelut


Sinivalkoinen valhe on aito taideteos. Aitona, monipolvisena taideteoksena ja kompleksisena kulttuurisena tekstinä se on myös hirvittävällä tavalla hauska, sananmukaisesti hirmuisen hauska raina.

Elokuva iskee piikkinsä myös katsojan moraalirauhaseen: mikä minun elämässäni on dopingia, harmaata aluetta, hämärin keinoin tuotettua omaahyvää, salailua, tarkoituksenmukaisesti valittuja osatotuuksia, jatkettua valhetta.

Mestarihiihtäjä Mika Myllylästä julma elokuva tarjoilee ymmärtävän, arvostavan ja syvältä koskettavan näkymän. Hänen haaksirikkonsa näyttäytyy yksinomaan traagisena tapahtumana, isomman myrskyn väistämättömänä seurauksena. Hieno linjaus merkittävässä elokuvassa.

– Juha Hurme, YLE Kultakuume
kriitikko, kirjailija ja teatteriohjaaja

★ ★ ★ ★ ★

”Arto Halonen on tarrannut uskaliaassa dokumentissaan maastohiihdon dopingkulttuuriin kunnioitettavalla sinnikkyydellä ja rehellisyydellä. Hänen lähestymistapansa aiheeseen on lämmin mutta vaativa. Dokumentti on rakennettu koukuttavaksi ja arkisen jännittäväksi. Halonen on löytänyt aiheen tragikoomisuuden sekä ymmärtänyt, että jos suomalaiset eivät itse kaivele synkkää menneisyyttään, niin kuka sitten?”
– Linda Mäki-Kala, Me Naiset

★ ★ ★ ★ ★

"Halonen rakentaa vahvojen aihetodisteiden avulla kattavan perusteellisen ja mielenkiinoisen kuva suomalaisen hiihdon viime vuosikymmenistä.”
– Juha Savela, Keskipohjanmaa

★ ★ ★ ★ ★

"Elokuva on taitavasti koostettu trilleri ... Se rohkenee ottaa esille asioita, joista suomalainen kunniantuntoisena ja rehellisenä pidetty kansa mieluusti vaikenisi.”
– Marita Nyrhinen, Ilkka

★ ★ ★ ★ ★

"Mitä tähtiin tulee, tästä aineistosta tiivistettynä, näillä haastateltavilla, tällaisen omertan vallitessa, Sinivalkoinen valhe on pienoinen ihme. Siitä ne kaikki viisi."
– Jaana Semeri, Sylvi

★ ★ ★ ★ ★

”Sinivalkoinen valhe on rehellinen kuva suomalaisen yhteiskunnan epärehellisyydestä ja avoimettomuudesta!”

– Jukka L. Savolainen, Smack The Jack 

★ ★ ★ ★

”Ohjaaja Arto Halosen suomalaishiihdon dopinghistoriaa luotaava dokumentti Sinivalkoinen valhe tulee iholle heti alkumetreillä.” – Anna Möttölä, Helsingin Sanomat

★ ★ ★ ★

”Halosen ote on journalistinen, mutta myös ja ennen kaikkea elokuvallinen. Sinivalkoinen valhe on rytmitetty kuin trilleri, joka tikittää tihenevässä juonessaan ja vie mukanaan.”
– Tuomas Riskala, Iltalehti

★ ★ ★ ★

”Halosen elokuva rakentuu kuin jännäri Lahden kisojen ympärille ja avautuu siitä sekä kauemmas menneisyyteen ja nykypäivään. Halosen elokuva ei kuitenkaan vaadi urheilijoiden, valmentajien tai edes urheilujohtajien päitä vadille. Sen missio on yksinkertainen: vain totuus voi puhdistaa valheista paksun ilman suomalaisen hiihtourheilun ympärillä.”
– Tarmo Poussu, Ilta-Sanomat

★ ★ ★ ★

”Halonen on tehnyt vaikuttavan, oikeudentajuisen ja epäilemättä hyvin suuritöisen elokuvan, jota seuraa yhtä jännittyneenä kuin hyvin vetävää trilleriä.”
– Lumi Tirronen, Episodi

★ ★ ★ ★

"Sinivalkoinen valhe ohittaa urheilijoiden syyllistämisen ja analysoi kaikki keinot pyhittävää kilpavarustelumentaliteettia. Sinivalkoinen valhe on tutkivan journalismin voimannäyte, jonka massiivisen todistusaineiston käsittelyssä on jännityselokuvan imua."
– Matti Rämö, Anna

★ ★ ★ ★

”Asioita ulkopuolelta katsovalle, tämä hyvin monikerroksinen dokumentti tekee helpoksi yhtyä Lahden hiihtoskandaalin pääpahikseksi nimetyn Kari-Pekka Kyrön ajatukseen siitä, että nykyään tuskin on edes olemassa niin sanottuja puhtaita huippu-urheilijoita.”
– Esko Rautakorpi, YLE Tähtihetki

★ ★ ★ ★

”Halonen on tehnyt kotiläksynsä huolella ja taitaa tarinan kertomisen. Dokumentin punaisena lankana kulkee ajatus huippu-urheilun moraalisesta kaksoisstandardista ja sen yksilöiden kannalta kestämättömästäkin painosta.”
– Tuomas Rantanen, Voima

★ ★ ★ ★

”Sinivalkoinen valhe on paras peili suomalaiselle urheilulle. Halosen parhaassa elokuvassa on kaikki, mitä suomalaisen hiihdon doping-jutuista voi haluta tietää. Elokuva esittää ison kysymyksen kovilla säännöillä pelaavalle urheiluviihdebisnekselle: mitä on rehellisyys urheilussa?”
– Antti Selkokari, Aamulehti

★ ★ ★ ★

”Arto Halosen hieno dokumentti avaa Lahden skandaalia seikkaperäisesti. Sinivalkoinen valhe ravistelee kansakunnan kaappeja, jotta luurangot pelmahtaisivat esiin. Hyvä niin. Halonen osoittaa aukottomasti, miten juuri urheilijat ovat ensimmäiset uhrit voiton tavoittelun bisneksessä.”
– Jarno Lindemark, Etelä-Suomen Sanomat

★ ★ ★ ★

”Tiedon murusista kertyy kiinnostava kokonaisuus, joka pitää sisällään myös muutaman yllätyksen.”
– Tuukka Vartiainen, Kouvolan Sanomat

★ ★ ★ ★

”Valtavasti työtä vaatinut Halosen ansiokas dokumentti sisältää vanhaa ja uutta tietoa sekä värikkäitä mielipiteitä ja muistoja kilpahiihdon maailmasta.”
– Teija Varis, Lehtiyhtymä

★ ★ ★ ★

”Kolmesti kieltäjien tuohtumuksesta huolimatta kyse ei ole lööppijulkisuuden haaskalla pörräävien päänahanmetsästäjien egotripistä vaan järjestelmän puhtauden ja avoimuuden perään huutelevien oikeutetuista kysymyksistä.”
– Rane Aunimo, Demokraatti

★ ★ ★ ★

”Valaiseva ja tärkeä dokumentti rohkaisee avoimuuteen.”
– Ari Tiippana, Länsi-Savo & Itä-Savo

★ ★ ★ ★

"On tärkeää huomata, että aihetta tutkitaan suurten rakenteiden kautta. Dokumentti ei niinkään halua syyllistää yksittäisiä toimijoita, vaikka sellaisen kuvan median kirjoittelusta on ennen ensi-iltaa voinutkin saada. Elokuva vyöryttää esille vakuuttavan todisteiden massan. Myös selvitystyön ongelmat tulevat esille, ja elokuva etenee kuin paraskin jännityskertomus."
– Tomi Kaukolehto, 7 Päivää

★ ★ ★ ★

”Menevän trillerin viittaan verhottu dokumentti etenee vauhdilla ja vaikka aikajanalla pompitaankin hektisesti, fokuksessa pysytään tiukasti.”
– Jussi U. Pellonpää, FilmiFIN

★ ★ ★ ★

”Kuten jokaisen hyvän yhteiskunta-analyysin tulisi, Kevin Frazier, Jouni Kemppaisen ja Halosen käsikirjoitus näyttää huippu-urheilun perverssit kannustimet”
– Aleksi Salonen, Filmgoer

★ ★ ★ ★

”Parasta Halosen leffassa on kaivelu. Kaikki pientekin linkit ja vinkit on käyty huolella läpi”
– Jaakko Jäntti, Gonzo Goes Movies

★ ★ ★ ★

Outi Heiskanen, MTV3

 ★ ★ ★ ★

Kalle Kinnuen, Image