SinivalkoinenValhe Juliste

facebook

Sinivalkoinen valhe Norjan televisiossa

Lehdistötiedote 14.11.2012

Norjan valtiollinen TV-kanava NRK esittää Sinivalkoinen valhe –dokumenttielokuvan lauantaina 24.11.  Elokuvan kansainvälinen ensi-ilta on sunnuntaina 18.11. Amsterdamissa.

Suuren mediakohun aikaan saanut Arto Halosen ohjaama Sinivalkoinen valhe (Når heltane lyg) esitetään NRK:n 2-kanavalla lauantaina 24.11. Prime Time aikaan klo 21.10 alkaen. Elokuvan esitysaika on ajoitettu maastohiihdon maailmancupin avausviikonloppuun. NRK on myös yksi elokuvan rahoittajista.

Sinivalkoinen valhe pureutuu Lahden 2001 MM-kisojen kautta hiihdon dopingkulttuuriin niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Suomen kautta tarina etenee myös Italiaan, Ruotsiin ja Norjaan ja maalaa kuvan dopingin ryvettämästä huippu-urheilusta, jossa yksittäiset urheilijat ja valmentajat joutuvat kantamaan kärähtäessään korruptoituneen järjestelmän taakan yksin niskassaan.

Sinivalkoinen valhe esittää lähdetietoihin nojaavan väitteen, että Norjan hiihdon historia on samalla lailla dopingin korruptoima kuin Suomessa ja Ruotsissa. Elokuva saikin Suomen ensi-illan aikaan paljon mediahuomiota myös Norjassa. Norjan doping-keskustelua on kiihdyttänyt sen jälkeen myös Lance Armstrongiin liittyvät doping-paljastukset ja kuinka ne kytkeytyvät norjalaispyöräilijöihin. Elokuvan esitysajankohta osuu siis keskelle aktivoitunutta norjalaista dopingkeskustelua.

Ennen Norjan TV-esitystä Sinivalkoinen valhe (When Heroes Lie) saa kansainvälisen ensi-iltansa sunnuntaina 18.11. Amsterdamissa. Elokuva esitetään maailman suurimpana ja merkittävimpänä pidetyn Amsterdamin Dokumenttielokuvafestivaalin (IDFA) Reflecting Images: Masters –sarjassa. Mestarit-sarja esittelee ansioituneiden ohjaajien uusimpia merkittäviä töitä. Festivaali huomioi Halosen myös kutsumalla hänet IDFA:n opiskelijakilpailun Juryn jäseneksi. IDFA järjestetään Amsterdamissa 25. kerran 14.-25.11.2012. Viime vuonna festivaali keräsi elokuvanäytöksiin yli 200 000 katsojaa.

Sinivalkoinen valhe on jo Arto Halosen viides dokumenttielokuva, joka on valittu mukaan IDFA:n pääsarjoihin. Muut IDFA:ssa esillä olleet Halosen elokuvat ovat: Karmapa – Jumaluuden kaksi tietä (1998 – Reflecting Images), Taivasta vasten (2000 – Joris Ivens –kilpailu), Pavlovin koirat (2005 – Joris Ivens –kilpailu) sekä Pyhän kirjan varjo (2007 – Joris Ivens –kilpailu).

Elokuvan käsikirjoituksesta vastaavat Halosen ohella Jouni K. Kemppainen ja Kevin Frazier, elokuvan kuvauksesta Hannu-Pekka Vitikainen ja Arto Halonen, leikkauksesta Antti Tuomikoski ja Sanna Liinamaa, äänisuunnittelusta Martti Turunen, sekä musiikista Tapani Rinne.

Elokuva aloitti Suomessa elokuvateatterilevityksessä 5.10.2012.

NRK:n TV-esityssivut: http://tv.nrk.no/guide/24-11-2012?side=1

IDFA:n kotisivut: www.idfa.nl

Lehdistökuvat: www.filmikamari.fi
(Käyttäjätunnus: press Salasana: noutaja)

Lisätiedot:

Art Films production AFP Oy
Merimiehenkatu 10
00150 Helsinki
Puh. (09) 4159 3640
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.