SinivalkoinenValhe Juliste

facebook

Sinivalkoinen valhe -elokuva nosti mediamyrskyn Norjassa

Lehdistötiedote 23.11.2012

Torstaina Norjan valtiollisen television NRK:n iltauutisten ehdoton ykkösaihe oli Arto Halosen ohjaama Sinivalkoinen valhe -dokumenttielokuva ja siinä esitettävät väitteet Norjan hiihdon dopingmenneisyydestä. NRK käsitteli aihetta kolmasosan koko pääuutislähetyksensä lähetysajasta eli noin 14 minuuttia.

NRK:n dokumenttiosaston päällikkö Tore Tomter kertoo, että koskaan ei norjalaista dopingepäilyä ole uutisoitu NRK:lla yhtä laajasti.
Sinivalkoinen valhe -elokuvassa nimeämätön lähde Norjan hiihdon sisäpiiristä kertoo, että hiihdon dopinghistoria on samankaltainen niin Norjassa, Ruotsissa kuin Suomessakin. Lähde toteaa, että jos totuus norjalaisen hiihdon menestyksestä tulisi julki, ei olisi sankareita, vaan pelkästään häviäjiä.

NRK esittää elokuvan lauantaina 24.11 parhaaseen katseluaikaan kanavalla 2. Samana viikonloppuna hiihdetään maastohiihdon maailmancupin avauskisat.

Torstain uutislähetyksessä haastateltiin ohjaaja Arto Halosen lisäksi laajasti norjalaista hiihtoväkeä. Aihetta kommentoivat muun muassa Norjan hiihtoliiton puheenjohtaja Erik Røste, ja kansainvälisen hiihtoliiton lääketieteellisen komitean varapuheenjohtaja Inggard Lereim sekä joukko entisiä huippuhiihtäjiä, kuten Thomas Alsgaard, Bente Skari ja Björn Dählie. Kaikki kielsivät tietävänsä mitään Norjan hiihdon dopingista.

Norjalainen media spekuloi nyt kuumeisesti sillä, kuka elokuvan lähde on. NRK:n pääjohtaja Hans-Tore Bjerkaas ilmoitti uutislähetyksessä, että hän tietää dokumentissa käytettävän lähteen ja että hän pitää tätä luotettavana. Bjerkkaas ilmoitti myös, että lähde on vahvistanut dokumentissa esitetyt tiedot oikeiksi.

Elokuvan alla NRK on kutsunut Suomesta vieraiksi elokuvan ohjaaja Arto Halosen ja Suomen hiihtomaajoukkueen entisen päävalmentajan Kari-Pekka Kyrön. Halonen ja Kyrö antoivat tänään perjantaina haastatteluja myös muille norjalaisille medioille, muun muassa Norjan suurimmalle sanomalehdelle Verdens Gangille.

Norjan doping-keskustelua on kiihdyttänyt sen jälkeen myös Lance Armstrongiin liittyvät doping-paljastukset ja kuinka ne kytkeytyvät norjalaispyöräilijöihin. Elokuvan esitysajankohta osuu siis keskelle aktivoitunutta norjalaista dopingkeskustelua.

Elokuva aloitti Suomessa elokuvateatterilevityksessä 5.10.2012 loistavien arvostelujen kera. Kriitikot ovat pitäneet eritoten tärkeänä kertoa elokuvan pyrkimyksestä puhua avoimemman ja rehellisemmän urheilukulttuurin puolesta, jossa kärynnyttä urheilijaa ei jätettäisi yksin kantamaan kiinnijäämisen taakkaa.

Elokuvan käsikirjoituksesta vastaavat Halosen ohella Jouni K. Kemppainen ja Kevin Frazier, elokuvan kuvauksesta Hannu-Pekka Vitikainen ja Arto Halonen, leikkauksesta Antti Tuomikoski ja Sanna Liinamaa, äänisuunnittelusta Martti Turunen, sekä musiikista Tapani Rinne.

Lisätietoja:

Art Films production AFP Oy
Merimiehenkatu 10
00150 Helsinki
(09) 4159 3640
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Viite: Norjassa julkaistuja nettiartikkeleita Sinivalkoisen valheen Norjan televisio ensi-iltaan liittyen

22.11.2012

23.11.2012

24.11.2012

25.11.2012

26.11.2012