SinivalkoinenValhe Juliste

facebook

Sinivalkoinen valhe -elokuvalla olivat käytössä kohutut veriarvoseurannat

Hiihdon maailmancupin osakilpailuissa Lahdessa tammikuussa 1997 suoritettiin ensimmäiset hemoglobiinitestit. Miesten raja-arvoksi asetettiin tuolloin 185 ja naisten 165. Testiin valittiin arvalla 20 mies- ja 20 naishiihtäjää. Korkeita hemoglobiiniarvoja mitattiin monilta urheilijoilta, mutta lopulta vain kaksi ei läpäissyt testiä: Silvio Fauner, jonka hemoglobiiniarvoksi mitattiin 192 ja Manuela Di Centa (173). Testin johtajan, ruotsalaisen Bengt–Erik Bengtsonin luvalla Manuela Di Centa sai kuitenkin startata kilpailuun, jossa Di Centa lavasti onnettomuuden eikä hiihtänyt maaliin saakka.

Nämä asiakirjat ovat olleet Sinivalkoinen valhe -elokuvan tekijöiden käytössä ja samoihin asiakirjoihin perustuvat suurelta osin myös Hasse Svensin tv-dokumentti.

Vuoden 1997 maailmankupin hemoglobiinitestien asiakirjat myös näytetään Sinivalkoinen valhe -elokuvan DVD:n lisämateriaaliosuudessa nimeltä ”Manuela Di Centa ja Lahden hemoglobiinitesti”. DVD julkaistiin 20.2.2013.

Sinivalkoinen valhe paljasti myös ensimmäisen kerran Italian maastohiihtomaajoukkueen ydinryhmän laajamittaisen verimanipulaation ja sai käyttöönsä salaiset poliisiasiakirjat ja oikeuden pöytäkirjat. Materiaali pitää sisällään muun muassa Italian poliisin takavarikoimat hiihtäjien veriarvoseurannat, jotka esitetään elokuvassa. Sinivalkoinen valhe kertoo myös suomalaisvalmentajien Vilho Sadeharjun ja Jarmo Punkkisen roolista Italian hiihdon verimanipulaatiossa.

Sinivalkoisessa valheessa esiintyy myös nimetön norjalainen lähde Norjan maastohiihdon maajoukkueen huipulta. Lähde kertoo elokuvassa, että hiihdon dopinghistoria on Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa hyvin samankaltainen ja ”mikäli totuus tulisi julki, ei olisi voittajia, vain pelkkiä häviäjiä”. Kun elokuva esitettiin marraskuussa Norjan televisiossa, se nosti suuren myrskyn. Norjan hiihdon johto ja hiihtäjät kiistivät väitteet ja painostivat NRK:ta ja elokuvatekijöitä.

Veriarvoseurannat vahvistavat osaltaan Sinivalkoisen valheen lähteen tietoja.

Lisätiedot:

Pressikuvat: www.filmikamari.fi/pressit
Käyttäjätunnus: press, Salasana: noutaja

DVD:n levitys:
Future Film
Sörnäisten rantatie 25 c, 7. krs.
00500 Helsinki
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Elokuvan kotisivut:
www.sinivalkoinenvalhe.fi
www.whenheroeslie.com
facebook.com/sinivalkoinenvalhe

Tuotantoyhtiö:
Art Films production AFP Oy.
Merimiehenkatu 10
00150 Helsinki
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
09-41593630
www.artfilmsproduction.com