SinivalkoinenValhe Juliste

facebook

Sinivalkoisen valheen televisio ensi-ilta sunnuntaina Virossa

Lehdistötiedote 12.04.2013, vapaa julkaistavaksi heti

Sinivalkoinen valhe (Sinivalg vale) saa televisio ensi-iltansa sunnuntaina 14.4 Viron televisiossa ETV2 kanavalla kello 21.50. Elokuva on osa ETV2:n teema-iltaa,jonka aiheena on urheilun oikeudenmukaisuus. Uusintana elokuva nähdään 20.4 kello 14.50. Teemaillan kautta ETV haluaa herätellä nuorten virolaisten kiinnostusta urheilua kohtaan.

ETV2 peräänkuuluttaa elokuvan esiin nostamia eettisiä kysymyksiä: "Elokuva on kertomus sankareista, uskosta ja luottamuksesta", ETV2:n ohjelmapäällikkö Marje Jurtshenko kertoo.

Sinivalkoinen valhe herätti huomiota Virossa jo tammikuussa 2013, jolloin elokuva avasi Tallinnan dokumenttielokuvafestivaali DocPointin ja sai virolaisyleisöltä positiivisen vastaanoton. Festivaalin yhteydessä ohjaaja Arto Halonen avasi doping-keskustelua myös Viron medialle. 

Hiihdon doping on ollut viime aikoina vahvasti esillä virolaisessa mediassa kun kaksinkertainen hiihdon olympiavoittaja ja maailmanmestari Andus Veerpalu antoi kasvuhormonin raja-arvon ylittäneen dopingnäytteen alkuvuodesta 2011. Kaksi vuotta jatkuneen puinnin jälkeen maaliskuussa 2013 Urheilun kansainvälinen välimiesoikeus CAS vapautti Veerpalun syytteistä vaikka arveli tämän käyttäneen kasvuhormonia. CAS:n mukaan kasvuhormonin raja-arvon tilastollisessa määritelmässä on puutteita, jonka vuoksi Veerpalun dopingrikkomusta ei voi vahvistaa.

ETV2:n Marja Jurstshenkon mukaan päätös esittää elokuva vasta Andus Veerpalun dopingtuomion julkistamisen jälkeen oli tietoinen ratkaisu ottaa etäisyyttä tapahtumaan.

Sinivalkoinen valhe on saanut televisio ensi-iltansa aiemmin Ruotsissa ja Norjassa. Elokuvassa esitetyt väitteet Norjan dopingmenneisyydestä saivat Norjassa aikaan mediamyrskyn. Suomessa elokuva esitettiin Ylen Dokumenttiprojektissa maaliskuussa. Elokuvan Suomen TV-esitys keräsi 465 000 katsojaa ja uusinta sekä Yle Areenan esitykset mukaan lukien kokonaiskatsojamäärä kipusi lähes 660 000 katsojaan. Elokuva oli viimeisen vuoden katsotuin dokumentti Dokumenttiprojektin ohjelmapaikalla sekä julkaisuviikkonsa katsotuin ohjelma Yle Areenassa.

Sinivalkoinen valhe kertoo 1970-luvulta saakka suomalaisessa hiihdossa vallinneesta dopinghistoriasta ja johdattaa Italian, Norjan ja Ruotsin kautta tarkastelemaan dopingia maailmanlaajuisena ilmiönä. Halosen ohella elokuvan käsikirjoittajina ovat toimineet Jouni K. Kemppainen ja Kevin Frazier. Elokuva on saatavilla myös DVD-versio, joka sisältää runsaasti ennennäkemätöntä lisämateriaalia.

Lisätiedot:

Lehdistökuvat:
www.filmikamari.fi/pressit
Käyttäjätunnus: press / Salasana: noutaja

ETV2: http://etv2.err.ee/soovitame/9fa50b2a-3370-48b4-85ea-94535ff39fbf

Arto Halosen haastattelu ERR-kanavalle http://sport.err.ee/varia/4e9d251e-3647-4058-828c-e2945d38c455

www.sinivalkoinenvalhe.com

www.whenheroeslie.com

Art Films production
Merimiehenkatu 10
00150 Helsinki
09-41593640
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. / Iiris Rautiainen/
www.artfilmsproduction.com