SinivalkoinenValhe Juliste

facebook

Sinivalkoinen valhe Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin Kotimaisen gaalan elokuvaksi

Lehdistötiedote 15.8.2012

Sinivalkoinen valhe -dokumenttielokuva on valittu tämän vuoden Rakkautta ja Anarkiaa -elokuvafestivaalin Kotimaisen gaalan elokuvaksi. Arto Halosen dokumenttielokuva saa ensi-iltansa festivaalilla 26.9. Kyseessä on ensimmäinen kerta festivaalin historiassa kun dokumenttielokuva esitetään kotimaisessa gaalassa.

Sinivalkoinen valhe on uskalias dokumenttielokuva, joka kertoo suomalaisen maastohiihdon raadollisen doping-historian ja paljastaa huippu-urheilussa vallitsevan valheiden verkon. Vuoden 2001 Lahden MM-hiihdoista piti tulla jälleen yksi suomalaisen maastohiihdon huippuhetki. Toisin kävi.

Seurasi "katastrofaalimaisen suuri häpeä", kun kuusi suomalaista hiihtäjää jäi kiinni kiellettyjen aineiden käytöstä. Joukkokäry jätti jälkeensä kysymyksiä: oliko kysymys hetken hairahduksesta ja "amatöörien puuhastelusta" vai pitkäaikaisesta, määrätietoisesta ja maailmanlaajuisesta huijauksesta?

Sinivalkoinen valhe -elokuvassa käydään läpi dopingin historiaa maastohiihdossa 1970-luvulta alkaen nykypäivään saakka, seurataan vuoden 2001 Lahden MM-kisojen dramaattisia vaiheita sekä vuonna 1998 alkanutta ja STT:n dopingoikeudenkäyntiä. Pitkän ja perusteellisen tutkimustyön tuloksena elokuvassa on runsaasti uutta tietoa suomalaisen maastohiihdon dopingkulttuurista; sen synnystä, sen laajuudesta ja keskeisistä vaikuttajista. Elokuva pitää sisällään suomalaisten ja kansainvälisten doping-kulttuurin asiantuntijoiden, valmentajien ja urheilijoiden haastatteluja sekä eri lähteistä koottua arkistomateriaalia. Näiden kautta piirtyy armoton kuva järjestelmästä, jossa sankareita luotiin hinnalla millä hyvänsä. Keinoja ei kaihdettu eikä kansa kysellyt niiden perään.

Elokuva osoittaa urheilun kautta, kuinka yhteiskuntamme luo pohjan kaksinaismoralistiselle voitontavoittelulle. Se herättää myös kysymyksen, heijastavatko urheilun vääristymät koko yhteiskunnan vääristymiä. Toimiiko koko yhteiskunta samanlaisten pelisääntöjen mukaan. Elokuvan on käsikirjoittanut ohjaaja Arto Halonen yhdessä Jouni K. Kemppaisen ja Kevin Frazierin kanssa.

Doping-ongelmaa sekä huippu-urheiluun liittyviä yhteiskunnallisia ja moraalisia kysymyksiä käsitellään myös Tavastia-klubilla 27.9. klo 17.15 alkaen järjestettävässä paneelikeskustelutilaisuudessa. Paneelin keskustelijoina ovat kansanedustaja, entinen oikeusministeri Tuija Brax, kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki, ministeri Lauri Tarasti sekä kansainvälinen doping-tutkija Sandro Donati. Moderaattorina toimii Euroopan liikuntasosiologijärjestön puheenjohtaja professori Hannu Itkonen.

Sinivalkoinen valhe saa ensi-iltansa elokuvateattereissa 5. lokakuuta 2012.

Lisätietoja:

Art Films production AFP Oy
Merimiehenkatu 10
00150 Helsinki
Puh. (09) 4159 3640
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.